Tридневна екскурзия в Северозападна България

Варна-Шумен-Мездра-Етнографски комплекс „Дядо Йоцо гледа“ – връх Околчица-Клисурски манастир-пещера Леденика-Плевенска панорама-Шумен-Варна

13-15.11.2020, 3 дни / 2 нощувки със закуска

с възможност за отпътуване от Варна, Нови пазар, Шумен, Велики Преслав и Търговище

Програма:

Първи ден, 13.11.2020, петък

Отпътуване от Варна и Шумен.

Организирано посещение на Археологически комплекс „Калето“, Мездра. Крепостта е разположена на скалист масив над коритото на река Искър. Хълмът е естествено защитен и разположен на стратегическо място, където са се пресичали важни пътища свързващи  Дунавската равнина със Софийското поле, Източна със Западна България. Запазени са следите на две укрепени селища от края на каменно-медната епоха и енеолита, които са унищожени при стихийни пожари. Този времеви отрязък обхваща края на V и първата половина на ІV хил. пр. Хр. Многобройните находки от разкопките на „Калето” показват, че в края на каменно-медната епоха селището край Мездра процъфтява като занаятчийски център. Една от тези находки – „Светилището на тура”, няма аналог в България.

Обектът е включен в списъка на 100-те национални туристически обекта.

Посещение на етнографски комплекс „Дядо Йоцо гледа“, Очин дол.

Скулптурата представлява 5 метрова белокаменна фигура, от която се наблюдава уникална гледка към най-красивата част на Искърското дефиле.

Организирано посещение връх Околчица. Връх Околчица (1048м.) се намира във Врачанския Балкан. На върха е издигнат паметник в чест на подвига на революционера Христо Ботев и неговата чета – загинали през 1876г. Паметникът е поставен през 1926г. и представлява железобетонен опълченски кръст. Поставен е на Колова поляна, сега известна като Ботева поляна. През 1947г. е решено кръстът да се преустрои в петолъчна звезда, а през 1991г. той отново възвръща първоначалния си вид. Паметникът е с височина 26,60 м, като в основата му се намира параклисът „Св. Георги”. Включен е в списъка на 100-те национални туристически обекта.

Настаняване в хотел в центъра на Враца. Нощувка.

Втори ден, 14.11.2020, събота.

Закуска.

Организирано посещение на пещера „Леденика“ – част от 100-те национални туристически обекта. Наименована е “Леденика” поради ледените сталагмити, сталактити и сталактони, които се образуват зимата в близост до входа. Освен наличието на уникалните природни образувания, в пещерата могат да се видят и 53 животински вида, както и малко езерце.

Организирано посещение на Клисурски манастир „Св.Св. Кирил и Методий“. Манастирът е основан през 1240г., като тогава е носил името Врещецки. През 15в. манастира е разрушен и за дълго остава необитаем. През 1742г. е възстановен с дарения от клисурци, но 40г. по-късно отново е разрушен. Въпреки това манастирът за пореден път възкръсва благодарение на монасите и местните родолюбци.

Свободен следобед във Враца.

Нощувка във Враца.

Трети ден, 15.11.2020, неделя

Закуска. Напускане на хотела.

Организирано посещение на Панорама „Плевенска епопея 1877г.“ - изградена е в района на Скобелевия парк, непосредствено до редута „Кованлък”, в чест на 100-годишнината от Освобождението на Плевен. Архитектурното тяло на Панорамата е направено да изглежда повдигнато върху 4 щика, които олицетворяват силата на оръжието, донесло свободата. В първите три години след нейното откривана е посетена от 2,5 милиона души. Включена е в 100-те национални туристически обекта.

Свободно време в Плевен за обяд.

Отпътуване за Шумен и Варна.

Цена за отпътуване от Варна: 165лв.

Цена за отпътуване от Нови пазар: 160лв.

Цена за отпутъване от Шумен и Велики Преслав: 155лв.

Цена за отпътуване от Търговище: 150лв.

Цената включва:

*Транспорт маршрута Варна-Шумен-Търговище-Мездра-Етнографски комплекс „Дядо Йоцо гледа“ – връх Околчица-Клисурски манастир-пещера Леденика-Плевенска панорама-Търговище-Шумен-Варна

*Две нощувки със закуска в хотел в центъра на Враца.

*Лицензиран екскурзовод по време на пътуването.

*Беседи на посещаваните обекти.

*Водач от агенцията.

*Застраховка с покритие 1 000лв. за периода на пътуването.

Цената не включва:

*Обяди и вечери.

*Входни такси на посещаваните обекти.

*Разходи от личен характер.

*Доплащане за единична стая – 20лв.

Допълнителна информация за входни такси:

Археологически комплекс „Калето“, Мездра – 1,50лв. за всеки (цената е групова).

Етнографски комплекс „Дядо Йоцо гледа“ – няма.

Връх Околчица – няма такса.

Клисурски манастир „Св.Св. Кирил и Методий“ – няма такса.

Пещера „Леденика“ – възрастен – 9лв., пенсионери, студенти и ученици – 7лв.

Панорама „Плевенска епопея 1877г.“ – възрастни – 6лв., пенсионери – 3лв., ученици и студенти – 2лв., деца до 7г. и хора с увреждания – безплатно.

Необходими документи: Лична карта.

Визови изисквания: няма

Минимален брой за осъществяване на пътуването: 35 туристи.

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Записване и начин на плащане: 50% депозит; Доплащане – 14 дни преди датата на отпътуване.

Условия за анулации:

до 14 дни преди пътуването - 30%;

13 - 7 дни преди пътуването - 50 % от пакетната цена;

под 6 дни - 100%

При отказ или неявяване в деня на провеждане на екскурзията, сумите, заплатени от туриста, не се възстановяват.

Настаняването в автобуса е по реда на записване.

Туроператорът си запазва правото да променя последователността на посещаваните обекти, поради възникване на непредвидими ситуации в пътната или метеорологична обстановка.