Вие може да наемете екскурзовод по време на Вашата туристическа обиколка, пътуването се осъществява с личен транспорт, така ние Ви даваме свобода, съобразявайки се с Вашите желания, интереси, възможности и време!

Посочените маршрути са примерни, Вие сами избирате обектите на посещение и определяте времето и продължителността на обиколката!

 

Маршрут: 1„Тук ще бъде България!“

29514069 10211238647269012 669787311 o   29134505 10211238665989480 1067209265 n  29250416 10211238557026756 674102962 o

Обекти: НИАР „Плиска“, К-с „Двор на Кирилицата“ гр. Плиска, НИАР „Мадара“

Продължителност на обиколката: 4 часа

Научете повече:

Обиколката започва от главният източен вход на един от най-големите европейски градове в Средновековна Европа – Първопрестолна Плиска. Градът е създаден през 681г. с основаването на Българската държава от хан Аспарух. Забивайки меча си в земята той казва: „Тук ще бъде България!“. Ние ще Ви запознаем с богатата история на града, по време на управлението на великите български ханове… Ще Ви помогнем да усетите духа и величието на това място, минавайки покрай дворците, езическите храмове, тайните подземни ходници, водохранилището, банята с хипокауст, каменната площадка и др., а християнството – него ще почувствате сред стените и колоните на вторият по големина в Европа християнски храм - Голямата Базилика, построена от княз Борис I Михаил.

Нашият маршрут продължава към създаденият през 2015г. Комплекс „Двор на Кирилицата“ в гр. Плиска. Там ще застанем лице в лице с всяка една двуметрова буква от Кирилицата. Ще се преклоним пред делото на светите братя Кирил и Методий и ще се докоснем до внушителния паметник на княз Борис I Михаил. Преминавайки през картинна галерия, ние ще достигнем до Крепостта на Кирилицата. Там ще имате възможността да се снимате до всяка една от силиконовите фигурите /с реални човешки размери/ на великите български владели от средновековието – хан Кубрат, хан Аспарух, хан Тервел, хан Крум, хан Омуртаг и княз Борис I Михаил, а на приземието на Крепостта в работна среда са представени Кирило-Методиевите ученици Климент, Наум и Ангеларий.

На излизане от Крепостта ще преминем през “Алеята на писателите” състояща се от 80 бюста на творци използвали Кирилицата. Сред тях са Иван Вазов, Пейо Яворов, Христо Ботев и др.

Източният зид във вътрешния двор на комплекса е определен за дом на писателите, творили на кирилица - “стената на барелефите”. На нея за сега присъстват образите на 14 автори от 10 националности, сред тях са Леда Милева, Ран Босилек, Севда Севан, Корней Чуковски, Йован Йованович Змай, Наталия Забила, Чокан Валиханов и др.

Вече запознали се със светската и духовната власт на Средновековна България, ще продължим към едно магическо място със силно енергийно поле – Мадара. Този район е притегателен център за хората, населявали нашите земи още от дълбока древност. По време на ранното средновековие Мадара е била най-важният култов център на езическа България. Тогава се смята, че е изсечен и уникалният скален релеф, известен като Мадарския конник. Изваян върху величествената скала на 23 м височина, той е включен в списъка на ЮНЕСКО като паметник със световно значение, а през 2008 г. е обявен за Глобален символ на България.