Вие може да наемете екскурзовод по време на Вашата туристическа обиколка, пътуването се осъществява с личен транспорт, така ние Ви даваме свобода, съобразявайки се с Вашите желания, интереси, възможности и време!

Посочените маршрути са примерни, Вие сами избирате обектите на посещение и определяте времето и продължителността на обиколката!

 

Маршрут: 3 "Стария Шумен"

                         shk1  rim1   td2  29134473 10211238202417891 1954965612 n

Обекти: ИАР "Шуменска крепост", Паметник „Създатели на Българската държава“, РИМ Шумен, Томбул Джамия, Къща-музей "Добри Войников", Къща-музей "Панайот Волов", Къща музей „Лайош Кошут” и Музеен комплекс „Панчо Владигеров”

Продължителност на обиколката: 6 часа

Научете повече:

Обиколката започва с една от най-известните забележителности в България и региона на град Шумен - Шуменската крепост. Тя е построена още от траките, като е достроявана и възстановявана от римляни, византийци и българи. Счита се, че първото укрепление на това място е построено преди 3200 години, което го прави едно от най-старите на територията на България. Превземана и разрушавана неколкократно, Шуменската крепост се е възраждала за нов живот и е просъществувала до 1444 г. Голям интерес за посетителите представлява възстановената кула от крепостта, от която се разкрива красива гледка към град Шумен и природния парк Шуменско плато.

Нашият маршрут продължава към най високата част на Дунавската равнина. Там, над Шумен, гордо се извисява Паметникът "Създатели на българската държава". Това е мемориален комплекс, посветен на 1300 години от създаването на България.

Ще бъдете изцяло пленени от мащаба и замисъла на това архитектурно творение. Чрез фигури, цветни мозайки и надписи паметникът пресъздава историята на страната ни – от Аспарух, през покръстването, създаването на славянската азбука от Кирил и Методий, та чак до Златния век на Симеон.

Заредени с много енергия и ентусиазъм продължаваме към един от най-богатите български музеи, съхраняващ във фондовете си над 150 000 музейни единици (V хил. пр. Хр.–ХХ в.), това е Регионалният исторически музей в град Шумен. Постоянната му експозиция е разгърната в 8 зали – Праистория, Античност, Средновековие, История на българския народ ХV–ХІХ в., Християнска култура, Съкровищница. В музейна среда са експонирани оригинални гробници от IV век пр. Хр.

Джамията Шериф Халил паша, известна още като Томбул джамия, се намира в град Шумен. Построена е през 1744 г. С комплекса от сгради около него храмът е най-големият в страната по площ и архитектурна значимост и на второ място на Балканския полуостров след джамията Султан Селим, намираща се в град Одрин, Република Турция.

Разходката ни продължава в родния град на Панайот Волов и Добри Войников, с посещение на техните къщи, превърнати в музеи.

А как е изглеждала една Възрожденска къща от 19 век в град Шумен ще разберем, като посетим къщата, в която е живял водачът на Унгарската революция - Лайош Кошут.

За финал на нашата обиколка на град Шумен сме оставили прекрасният музеен комплекс „Панчо Владигеров“. Там ще се запознаем с музикалното творчество на един от най-изтъкнатите Български композитори и диригенти. Ще посетим къщата на Панчо Владигеров, в която е направил първите си стъпки в музиката, там където се намира работният му кабинет и първото му пиано.

Последните няколко минути от обиколката ни, може да ги отделим, за да си отпочинем и да изпием чаша горещо кафе или халба студена бира на някое от заведенията разположени по възстановената Казанджийска улица – известна с развитата си занаятчийска дейност през 18 и 19 век, а сега обсипана с множество малки и различни магазинчета.