Вие може да наемете екскурзовод по време на Вашата туристическа обиколка, пътуването се осъществява с личен транспорт, така ние Ви даваме свобода, съобразявайки се с Вашите желания, интереси, възможности и време!

Посочените маршрути са примерни, Вие сами избирате обектите на посещение и определяте времето и продължителността на обиколката!

 

Маршрут: 2 "Стари столици"

pliska8 NEWpliska4 NEW29341418 10211238217338264 759128537 n 29134650 10211238207858027 847633881 n     

Обекти: НИАР „Плиска“ и НИАР „Велики Преслав“

Продължителност на обиколката: 5 часа

Научете повече:

Обиколката започва от главният източен вход на един от най-големите европейски градове в Средновековна Европа – Първопрестолна Плиска. Градът е създаден през 681г. с основаването на Българската държава от хан Аспарух. Забивайки меча си в земята той казва: „Тук ще бъде България!“. Ние ще Ви запознаем с богатата история на града, по време на управлението на великите български ханове… Ще Ви помогнем да усетите духа и величието на това място, минавайки покрай дворците, езическите храмове, тайните подземни ходници, водохранилището, банята с хипокауст, каменната площадка и др., а християнството – него ще почувствате сред стените и колоните на вторият по големина в Европа християнски храм - Голямата Базилика, построена от княз Борис I Михаил.

През 893 година са свиква църковно-народен събор, на който се вземат три много важни решения касаещи бъдещето на България:

  • За нова българска столица е обявен град Велики Преслав;
  • За владетел на българската държава официално е признат княз Симеон I Велики;
  • Българският език е признат за официален държавен, църковен и книжовен език в България.

И така Плиска губи своите столични функции, а какво се случва с града ще разберете от нашите професионални екскурзоводи, които след това ще Ви отведат към Втората българска столица – Велики Преслав.

На разстояние от 45 километра от град Плиска се издигат крепостните стени на град, който е можел да се мери с величествения Константинопол. Избран за столица на България, Велики Преслав става дом на Плисковско-Преславската книжовна школа.

По време на управлението на цар Симеон, България бележи най-големия си разцвет в историята. Държавните граници се простират на три морета – Черно на изток, Бяло на юг и Адриатическо на запад, а на север достигат до Карпатите. Освен военна мощ и териториално разширение в страната се извършва ненадмината досега църковна и просветна дейност. Именно това е причината периода да бъде наречен “Златен век на българската книжнина и култура”.

По време на нашата обиколка във Велики Преслав, ние ще посетим също Археологическия музей, в който се съхранява Преславското златно съкровище, храм-паметникът „Св. св. Кирил и Методий” и „Златната църква“ построена от цар Симеон I Велики.

След края на програмата ще имате възможност да си отпочинете и отдъхнете в местно заведение с прекрасна лятна градина.