Вие може да наемете екскурзовод по време на Вашата туристическа обиколка, пътуването се осъществява с личен транспорт, така ние Ви даваме свобода, съобразявайки се с Вашите желания, интереси, възможности и време!

Посочените маршрути са примерни, Вие сами избирате обектите на посещение и определяте времето и продължителността на обиколката!

 

Маршрут: 6 "По пътя на печата"

                                    pliska1  29250416 10211238557026756 674102962 o  29138588 10211238209738074 521338169 n  td2

Обекти: НИАР „Плиска“, НИАР „Мадара“, Томбул джамия, РИМ Шумен, Паметник „Създатели на Българската държава“, Шуменска крепост и НИАР „Велики Преслав“

 

Продължителност на обиколката: двудневна обиколка

Научете повече:

„Опознай България – 100 национални туристически обекта“ е българско национално туристическо движение, възникнало през 1966 г.

Целта на движението е да насърчи туристите да се запознаят с някои от най-значимите туристически обекти в България. Сред обектите на движението са културни, исторически, географски, археологически, архитектурни паметници със световно, национално и регионално значение. Посещението и запознаването с обектите се удостоверява с поставянето на специален печат на съответния обект на определеното за това място в туристическите книжки, които се издават от Българския туристически съюз и се продават в туристическите дружества и в обектите, включени в движението. Отличията на движението са бронзова, сребърна и златна значка, които се връчват от Националния организационен комитет (НОК) към БТС, за посетени съответно 25, 50 и 100 обекта.

Ние Ви предлагаме да добавите още 6 печата във Вашите книжки, а ако все още нямате такава, ще Ви съдействаме със закупуването им.

Обекти на територията на Област Шумен:

Обект номер: 94 – Регионален исторически музей Шумен

Регионалният исторически музей в град Шумен е един от най-богатите български музеи, съхраняващ във фондовете си над 150 000 музейни единици (V хил. пр. Хр.–ХХ в.). Постоянната му експозиция е разгърната в 8 зали – Праистория, Античност, Средновековие, История на българския народ ХV–ХІХ в., Християнска култура, Съкровищница. В музейна среда са експонирани оригинални гробници от IV век пр. Хр.

Обект номер: 94 – Историко – археологически резерват „Шуменска крепост“

Също под номер 94 е отбелязана една от най-известните забележителности в България и региона на град Шумен - Шуменската крепост. Тя е построена още от траките, като е достроявана и възстановявана от римляни, византийци и българи. Счита се, че първото укрепление на това място е построено преди 3200 години, което го прави едно от най-старите на територията на България. Превземана и разрушавана няколкократно, Шуменската крепост се е възраждала за нов живот и е просъществувала до 1444 г. Голям интерес за посетителите представлява възстановената кула от крепостта, от която се разкрива красива гледка към град Шумен и природния парк Шуменско плато.

Обект номер: 94 а – Паметник "Създатели на българската държава"

Този мемориален комплекс, посветен на 1300 години от създаването на България, пресъздава най-важните моменти от историята на Първото българско царство, като представя хановете Аспарух - основателя, Тервел - първия български дипломат, получил титлата „кесар” от византийския император, Крум - законодателя, Омуртаг - строителя, княз Борис - покръстителя, цар Симеон Велики и книжовниците Климент, Наум и Ангеларий. Въздействието от тези забележителни фигури се подсилва от цветните пана на мозайките и фрагментите от надписи, които всеки българин знае, като този, който започва с думите: "Човек и добре да живее, умира и друг се ражда...” А над всичко това, на 50 метра височина, се извисява фигурата на лъва - символ на българската мощ и жизненост. Мястото на този архитектурен комплекс е избрано прецизно в най-високата част на Дунавската равнина - Шуменското плато.

Обект номер: 95 – Томбул джамия

Джамията Шериф Халил паша, известна още като Томбул джамия е построена  през 1744 г. С комплекса от сгради около него храмът е най-големият в страната по площ и архитектурна значимост и на второ място на Балканския полуостров след джамията Султан Селим, намираща се в град Одрин, Република Турция.

Обект номер: 96 – НИАР „Плиска“

Плиска е първата столица на България и люлката на днешната българска държава. От основаването на българската държава през 681 г. от хан Аспарух до 893 г. Плиска е освен столица и един от най-големите и богати градове в Европа и света. Тя е забележителна с архитектурата си.

Днес посетителите могат да видят Източната порта, която е била главният вход на крепостта. Сега това е и главният вход на резервата. Туристите могат да се разходят около Тронната палата - т.нар Омуртагов дворец, която е изпълнявала представителни функции на българските владетели през първата половина на ІХ в. В района са и останките от т.нар „Малък дворец”. Навсякъде личат зидовете от големи дялани блокове с декоративни фуги, бани, водопроводи, водохранилища и тайни ходници.

На около 1,5 км от нея е  Голямата базилика – най голяма на Балканския полуостров и втора в Европа.

На североизточния ъгъл на крепостта се намира музеят, в който са изложени находките, открити в района. Пред музейната сграда има пункт за почивка, където се предлагат кафе, безалкохолни напитки и пакетирани храни.

Обект номер: 97– НИАР „Мадара“

Най-значимият паметник в резервата „Мадара” е уникалният скален релеф, известен като Мадарския конник. Изваян върху величествената скала на 23 м височина, той е образец на ранносредновековното българско изкуство.

Релефът изобразява конник в естествен ръст с копие в ръка. В краката на коня се вижда повален лъв, а зад ездача е изобразено ловното му куче.

Скалният релеф е единствен по рода си в Европа. През 1979 г. е включен в списъка на ЮНЕСКО като паметник със световно значение, а през 2008 г. е обявен за Глобален символ на България.

Обект номер: 98– НИАР „Велики Преслав“

Велики Преслав е втората българска столица (от 893 до 969 година). Градът е възникнал през първата половина на IX век, по време на управлението на хан Омуртаг, като военен лагер с укрепен дворец и гарнизон. За столица я провъзгласява цар Симеон Велики (епохата на "Златния век"). Най-великите хора на перото са работили тук - Йоан Екзарх, Черноризец Храбър, Константин Преславски, Презвитер Козма. На територията на резервата и неговата околност са открити десетки недвижими паметници, а в експозицията на музея могат да се видят оригинални произведения на старобългарското и средновизантийско изкуство. Сред тях са шедьоври като трапезни съдове, декоративни плочки, Преславското златно съкровище, керамични иконостаси и икони, сред които тази на Св. Теодор Стратилат - паметник със световно значение, уникална колекция от оловни печати, ценна сбирка от епиграфски паметници. Един от най-запазените археологически обекти от славното минало на Преслав е така наречената Кръгла или Златна църква.