Вие може да наемете екскурзовод по време на Вашата туристическа обиколка, пътуването се осъществява с личен транспорт, така ние Ви даваме свобода, съобразявайки се с Вашите желания, интереси, възможности и време!

Посочените маршрути са примерни, Вие сами избирате обектите на посещение и определяте времето и продължителността на обиколката!

 

Маршрут: 5 "Плиска – Мадара – Велики Преслав"

             29514069 10211238647269012 669787311 o  29341428 10211238178377290 1309768942 n  29019660 10211238556586745 433711608 n  29134650 10211238207858027 847633881 n

Обекти: НИАР „Плиска“, К-с „Двор на Кирилицата“ гр. Плиска, НИАР „Мадара“ и НИАР „Велики Преслав“

Продължителност на обиколката: 8 часа

Научете повече:

Обиколката започва от главният източен вход на един от най-големите европейски градове в Средновековна Европа – Първопрестолна Плиска. Градът е създаден през 681г. с основаването на Българската държава от хан Аспарух. Ние ще Ви запознаем с богатата история на града, по време на управлението на великите български ханове… Ще Ви помогнем да усетите духа и величието на това място, минавайки покрай дворците, езическите храмове, тайните подземни ходници, водохранилището, банята с хипокауст, каменната площадка и др., а християнството – него ще почувствате сред стените и колоните на вторият по големина в Европа християнски храм - Голямата Базилика, построена от княз Борис I Михаил.

На североизточния ъгъл на крепостта се намира музеят, в който са изложени находките, открити в района.

Нашият маршрут продължава към създаденият през 2015г. комплекс „Двор на Кирилицата“ в гр. Плиска. Там ще застанем лице в лице с всяка една двуметрова буква от Кирилицата. Ще се преклоним пред делото на светите братя Кирил и Методий и ще се докоснем до внушителния паметник на княз Борис I Михаил. Преминавайки през картинна галерия, ние ще достигнем до Крепостта на Кирилицата. Там ще имате възможността да се снимате до всяка една от силиконовите фигури /с реални човешки размери/ на великите български владели от средновековието – хан Кубрат, хан Аспарух, хан Тервел, хан Крум, хан Омуртаг и княз Борис I Михаил, а на приземието на Крепостта в работна среда са представени Кирило-Методиевите ученици Климент, Наум и Ангеларий.

На излизане от Крепостта ще преминем през “Алеята на писателите” състояща се от 80 бюста на творци използвали Кирилицата. Сред тях са Иван Вазов, Пейо Яворов, Христо Ботев и др.

Източният зид във вътрешния двор на комплекса е определен за дом на писателите, творили на кирилица - “стената на барелефите”. На нея за сега присъстват образите на 14 автори от 10 националности, сред тях са Леда Милева, Ран Босилек, Севда Севан, Корней Чуковски, Йован Йованович Змай, Наталия Забила, Чокан Валиханов и др.

Вече запознали се със светската и духовната власт на Средновековна България, ще продължим към едно магическо място със силно енергийно поле – Мадара. Този район е притегателен център за хората, населявали нашите земи още от дълбока древност. По време на ранното средновековие Мадара е била най-важният култов център на езическа България. Тогава се смята, че е изсечен и уникалният скален релеф, известен като Мадарския конник. Изваян върху величествената скала на 23 м височина, той е включен в списъка на ЮНЕСКО като паметник със световно значение, а през 2008 г. е обявен за Глобален символ на България.

На разстояние от 45 километра от град Плиска се издигат крепостните стени на град, който е можел да се мери с величествения Константинопол. Избран за втора столица на България, Велики Преслав става дом на Плисковско-Преславската книжовна школа.

По време на управлението на цар Симеон, България бележи най-големия си разцвет в историята. Държавните граници се простират на три морета – Черно на изток, Бяло на юг и Адриатическо на запад, а на север достигат до Карпатите. Освен военна мощ и териториално разширение в страната се извършва ненадмината досега църковна и просветна дейност. Именно това е причината периода да бъде наречен “Златен век на българската книжнина и култура”.

По време на нашата обиколка във Велики Преслав, ние ще посетим също Археологическия музей, в който се съхранява Преславското златно съкровище, храм-паметникът „Св. св. Кирил и Методий” и „Златната църква“ построена от цар Симеон I Велики.

След края на програмата ще имате възможност да си отпочинете и отдъхнете в местно заведение с прекрасна лятна градина.