Вие може да наемете екскурзовод по време на Вашата туристическа обиколка, пътуването се осъществява с личен транспорт, така ние Ви даваме свобода, съобразявайки се с Вашите желания, интереси, възможности и време!

Посочените маршрути са примерни, Вие сами избирате обектите на посещение и определяте времето и продължителността на обиколката!

 

Маршрут: 9 "Един ден в повече"

                       kalugerica1  nn29345458 10211238602027881 1808333848 n  nvila4

Обекти: Средновековен никропол - кв. Калугерица, Средновековна скална гробница - м.Кирека, скален феномен „Подводницата“ - м.Кирека и Римска вила Рустика – Мадара

Продължителност на обиколката: 4 часа

Научете повече:

След посещение на основните културни забележителности в района обикновено не ви остава време за нищо друго, от това да стегнете куфарите и да потеглите обратно към забързаното ежедневие. Но, ако имахте още един ден, какво бихте могли да видите... Можем да Ви изготвим един по-нестандартен маршрут, който ще ви помогне да се почувствате истински познавачи на района.

Ние Ви предлагаме да започнем разходката от Средновековен некропол, разположен в близост до квартал Калугерица (град Каспичан). Откритите тамплиерски кръстове, известни като "кроа пате", намекват за влияние на католицизма върху православието. Върху надгробията, описани още от Карел Шкорпил при обиколките му из Североизточна България, са намерени елементи от тамплиерски кръстове. Според проф. Овчаров най-вероятно кръстовете датират от ХІV-ХVІ век и може би са свързани с намиращите се наоколо скални манастири.

Освен скални манастири, в района е открита и скална гробница. Вървейки по тясна пътечка в гората, тя ще ни отведе до уникален паметник от времето на Първата Българска Държава. В подножието на скалите е изсечена християнска гробница от края на 9 или началото на 10 век. Гробницата е изкусно изработена и по всяка вероятност е била предвидена за някой от царското семейство. И тъй като това време свързваме с Борис и Симеон, твърде вероятно е гробницата да е била за самия княз Борис I Михаил.

Докоснали се вече до магическите Мадарски скали, няма как да пропуснем да Ви покажем един скален феномен, наречен „Подводницата“.  Огромен скален къс с формата на подводница. От там се вижда като на длан цялата околност. Величественият изглед от Мадарските скали ги превръща в притегателен център за хората, населявали нашите земи още от дълбока древност.

Античният период на Мадара е белязан със силно римско присъствие. Най-забележителният архитектурен паметник от този период е Римската вила (вила Рустика), съществувала между ІІ и ІVв. Тя е представлявала внушителен комплекс от сгради, характерни за земеделските вили в европейските провинции на Римската империя. Вероятно тя е принадлежала на богат робовладелец. От това място се разкрива невероятна гледка от всички страни – към Мадарския скален венец и към град Шумен…

Вие неминуемо ще осетите притегателната сила на Мадарските скали, затова Ви предлагаме да приключим нашата обиколка на по чаша горещо кафе в подножието на скалите и да направим план, за Вашето следващо посещение на района….