Вие може да наемете екскурзовод по време на Вашата туристическа обиколка, пътуването се осъществява с личен транспорт, така ние Ви даваме свобода, съобразявайки се с Вашите желания, интереси, възможности и време!

Посочените маршрути са примерни, Вие сами избирате обектите на посещение и определяте времето и продължителността на обиколката!

 

Маршрут: 7 "Религиозен туризъм"

pliska4   29243352 10211238661589370 870744521 o   29134391 10211238610268087 159968091 n 

Обекти: Голямата Базилика в Плиска, Църква „Св. Георги и Св. Тривелий“ в село Мадара,  църква „Св.Три Светители“ в град Шумен

Продължителност на обиколката: 4 часа

Научете повече:

Нашата обиколка ще започне там, от където е започнало християнството за цяла България – Голямата Базилика в Плиска. Голямата базилика се намира на 1,5 км от главният източен вход на Крепостната стена, защитавала Вътрешния град на столицата. Тя е и най-впечатляващата забележителност в района на НИАР Плиска. Представлява комплекс, включващ храм, архиепископски дворец и манастир. Построена е от княз Борис I след приемането на християнството от българите. Предполага се, че именно тук през 886 г. са посрещнати учениците на Кирил и Методий – Климент, Наум и Ангеларий и се полагат основите на първата славянска книжовна школа. Великолепният катедрален храм буди възхищение с размерите си 100 на 30 м и богата си украса от мозайки.

Това свято място буди възхищение във всеки един турист, докоснал се до историята на България. Тук ежегодно на 1 май се провежда масова кръщавка на деца. Ако и Вие проявите желание да въведете в Христовата вяра Вашите деца, ние от туристическа агенция „Изи Травелс“ бихме могли да Ви съдействаме.

След като усетихме християнството сред стените и колоните на вторият по големина в Европа християнски храм - Голямата Базилика, се насочваме към Църква „Св. Георги Победоносец и Св. Тривелий“ в село Мадара.

Макар и новопостроена (2011г.) църквата привлича множество християни, както с местоположението си, така и с името, което носи. Църквата се смята за истински шедьовър на архитектурата на фона на Мадарския скален венец. Името на този храм не е избрано случайно. В миналото се е смятало, че на скалата е изобразен Св. Георги Победоносец, а малко по-късно става ясно, че това е хан Тервел. Популярността на хан Тервел сред хронистите на християнска Европа е много голяма. Европейските автори го наричат „спасителя на Европа“, защото с българската войска спира арабската инвазия на Стария континент и спасява Европа  от ислямизация. В знак на признателност за делото на българския хан, той е канонизиран от християнската църква като Свети крал Тривелий. От там идва името на църквата - „Св. Георги Победоносец и Св. Тривелий“.

От там нашият маршрут продължава към църква "Св. Три Светители" в гр. Шумен. Църквата е изграденa през 1857 г. по проект на цариградски храм върху старо християнско гробище. По време на втората световна война в нощта на 22 февруари на 1944 храмът е опожарен. След това е реконструиран през 1948 г. Запазени са старият портик с надпис над входа, царските двери и старинните икони. Понастоящем към храма действащо неделното училище с близо 50 възпитаници. През 2004г е изграден и църковен музей, в който са изложени много образци на местното ювелирно, дърворезбарско и художествено църковно изкуство.